Missä on sinun paikkasi ja tilasi?

Onko sinulla tila ja paikka elämässäsi? Vai viekö työ tai työttömyys tai opiskelu tai sen puute kaiken tilan. Ajatuksilta, tunteilta, rauhoittumiselta.

Kodittomuus, oman tilan puute voi olla muutakin kuin asunnottomuutta. Ei ole henkistä tilaa olla sitä, mitä on.

Elämän valintojen tekeminen on nykyisin vaikeaa. Valintoja joutuu  myös tekemään yhä uudelleen ja uudelleen. Jos valitsin tietyn ammatin itselleni kaksikymppisenä niin joudun jo kolmikymppisenä yhteiskunnan muutosten seurauksena valitsemaan uudelleen. 

Tai usein en itse pysty edes tekemään valintoja, ne tehdään puolestani. Tai meidän voi olla vaikea tehdä valintoja. Meidän on vaikea tehdä ratkaisuja ja päättää, mitä oikeasti haluamme.

Eikä aina ole ollenkaan kysymys pahan ja hyvän välisestä valinnasta vaan hyvän ja hyvän välisestä. Mahdollisuuden käyttämisestä.

Voi siis olla vaikea löytää omaa paikkaansa elämän kokonaisuudessa.

Eivät vain ihmiset, jotka ovat syystä tai toisesta menettäneet kotinsa, ole paikattomia. Me kaikki kärsimme kodittomuudesta, tilattomuudesta ja toisinaan koemme olevamme ilman paikkaa omassakin elämässämme.

Kyberavaruus ja kaupunkikulttuuri ovat täynnä tarjouksia, mutta ne eivät  anna tilaa tai paikkaa kodittomalle, vain atopian.

Helvetti ei ole paikka. Se on tilan ja paikan puutetta, kodittomuutta, näköalattomuutta, tilattomuutta. Sitä, että ei ole omaa paikkaa ja tilaa elämässä.

Ja kuitenkin Jumala loi maailman meille kaikille paikaksi  olla. Me olemme kuitenkin toimillamme tuhonneet sitä, täyttäneet sen keinotekoisella tavaralla, valinneet usein väärin.

Raamatussa ja kirkon traditiossa puhutaan paljon paikasta. Raamatusta löytyy muun muassa sellainen lause, että meidät on kätketty Jumalaan.(Kol.3:3) Että salattu elämä Kristuksessa on meidän paikkamme.

Tai niin kuin Jeesus sanoo: Minun Isäni kodissa on monta huonetta - enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. – Menen valmistamaan paikan, tilan.

Yhteydessä Jumalaan ihminen voi ymmärtää oman paikkansa elämässä. Oman elämänsä tarkoituksen. Löytää omassa sisimmässään tilan itselleen ja ajatuksilleen, todelle ja toiveillekin. Kodin.

Ulkoinen ja sisäinen paikka ja tila on yhteydessä toinen toiseensa. Jos olen kotonani sisimmässäni, voin kokea omakseni melkein minkä tahansa paikan. Olen kotona sielläkin, missä ulkoisesti olen vieras. Mutta jos minulla ei ole sisäisesti tilaa olla, olen koditon kotonanikin.

Salattu, hiljainen elämä Kristuksessa ja Jumalassa. Siinä on paikkani.

Se vie myös luontoon ja suhteeseen Jumalan luomaan. Löydän kotini ja tilani toisten luota ja toisten kanssa.

Tämä näkymätön tila ja paikka on yhteydessä näkyvään, aineeton aineelliseen, ehtoollisessa.  Ehtoollinen on osoitus näkymättömästä elämästä, jota elämme Kristuksessa. Ja muuttuu näkyväksi yhteydessä toinen toisiimme. Siihen toiseen todellisuuteen ja tähän nyt olevaan.

Pirjo Kantala, Tuomaspappi

(Kirjailija Peter Halldorfin ajatuksia  Kulttuurikeskus Sofiassa 9.10. 13 täydennettynä)