Ajatuksia joogasta

Ystäväni kysyi, kannattaisiko hänen tulla joogatunnilleni? Vastasin hänelle, jos haluat syvän rakkaussuhteen Jumalaan. Jooga on minulle minun rakkaussuhde Jumalaan, se kuulostaa niin suurelta, että ujostuttaa sitä ääneen sanoa, mutta niin se on.

Mitä jooga sitten on. Joogatessa pyritään tarkoituksella jättämään ajatteleva mieli sivuun ja määrätietoisesti keskitytään hengitykseen. Kun mä joogaan, mä vaan hengitän ja hengitän ja liikun ja olen ja sitten hengitän vielä vähän syvemmin, se on se juttu. Kun mä olen omassa hengityksessä, mä olen siinä ihan lähellä Jumalaa, Hänen rytmissään minun hengityksessäni.

Kun on hetken hiljaa ja kuuntelee hengitystä, huomaa, että jokainen hengitys tulee automaattisesti, ei tarvitse tehdä mitään. Jokainen hengitys tulee kuin lahjana jostain suuremmasta lähteestä, Korkeimmalta, eikä se ole minun käsissä milloin hengitys loppuu. Hengitys pitää meidät hengissä, hengitys on minun yhteys Henkeen. Se mieli, joka joogatessa jätetään sivuun, meidän rationaalinen mieli, ei välttämättä usko tästä mitään, siksi se jätetäänkin sivuun, jotta voimme enemminkin kokea, kokea tämän elämän joka kehoissamme on. Kokea tämän sykkivän elämän jota Jumala ylläpitää, kokea sen elävänä, läsnä jokaisessa solussa tässä ja nyt.

Mieli joka kokoajan ajattelee, kertoo tarinaa jo tapahtuneista asioista tai kuvittelee tulevia hetkiä, harvoin ajatukset ovat juuri tässä hetkessä, kun taas kehon tuntemukset ja hengitys ovat aina kokemuksena tässä hetkessä, tässä ja nyt. Ihmismieli jatkuvasti määrittelee asioita, ulkopuolista maailmaa, itseämme ja toisia ja hulluinta tässä on se että suurin osa määritelmistä perustuvat vaikutelmiin joita saamme. Sama asia tai tilanne voi olla kahdelle ihmiselle aivan erinlainen heidän mielen määritelmien mukaan. Mikä on totta ja mikä ei, on arveluttavaa. Ajatuksissamme me kehitämme myös kaikki huolet ja murheemme, osa näistä perustuen täysin kuvitelmiimme.

Mulla on monesti ollut liikaa huolia ja murheita. Silloin jooga rauhoittaa, se hiljentää kaikki ne huolestuneet ajatukset ja asettaa minut hiljaisuuteen, hiljaisuuteen jossa ajatukset siirtyvät taka-alalle ja huomio on keskittynyt hengitykseen ja kehon tuntemuksiin eli huomio on tässä hetkessä. Kun ajatteleva mieli on siirtynyt sivuun, tulee enemmän tilaa jossa sielu voi tulla esiin. Hiljaisuus tuntuu pyhältä, sieltä kumpuaa rauhan tunne, sisäinen tunne että ei ole mitään hätää, tulee varmuus ja usko että elämääni kannatellaan ja että kaikki on hyvin. Tämä tunne ja usko nousee hiljaisuuden syvyyksistä, ei ajatuksistani ja se antaa sunnattomasti lohtua ja voimaa. Kun ajatus ei ole menneessä tai tulevassa voi kokea hetken jossa kaikki on hyvin. Se saa luottamaan, uskomaan ja sieltä nousee toivo. Se on kuin armon kosketus.

Joogan jälkeen ne huolet joita oli, eivät kadonneet vaan ovat asettautuneet omille paikoilleen ja oikeisiin mittasuhteisiin, silloin näen selkeämmin, mikä asia mieltä painaa ja miten toimia sen kanssa.

Hiljentyminen ja meditointi antavat minulle ymmärrystä itsestä, se on se joogan matka, jossa itse matkaan itseni läpi syvälle itseen. Syvällä sisimmässä on rauhan tyyssija, jossa on yhteys elämän voimaan, itseämme suurempaan elämän lähteeseen, siellä voi tuntea, että jokin osa minua elää uurastuksen ja huolten maailman tuolla puolen, puhtaan olemassaolon tasolla. Se on paikka jossa kuunnella kuinka Jumala vaikuttaa minussa. Se on autuutta, se on paratiisi sisälläni. Se on se mitä jooga minulle on.

Rita Saari

kirjoittaja on jooga- ja meditaatio-ohjaaja

PS. Jos sinä haluat tulla kokemaan joogan ihanuutta, niin se on mahdollista joogafestivaaleilla kaapelitehtaalla, ohjaan siellä joogaa kristityille lauantaina 27.2 klo:14.30 ja sunnuntaina 28.2 klo:17.00

http://www.joogafestival.fi/