Armon turvasta ja joogasta

Elämme nopeasti muuttuvaa aikaa jolloin yksilöltä vaaditaan suurta muuntautumis- ja sopeutumiskykyä. Tämä tuo mukanaan kokonaisen setin haasteita mielellemme ja kehollemme. Mieli on kuin tietokone; se käsittelee jatkuvasti ulkoatulevia ärsykeitä, se ajaa ohjelmia jotka pohjautuvat logiikan sääntöihin, rationaalisuuteen ja maalaisjärkeen. Kehomme reagoi sitä mukaa kuin mitä mieli käskee; mieli lähettää viestiä keholle ja keho reagoi keskushermoston voimin, hormoninerityksen voimin, sydänsykkeen voimin. Tunnettua on että stressin määritys on normaalitasoa korkeampi pitkitetty valvetila - tällöin keho on jatkuvasti aktiivisesti "päällä", se ei ehdi palautua sillä parasympaattinen (rauhoittava) hermosto on kytketty pois. Pidemmän päälle tämä jatkuva aktiivisuus voi johtaa terveysongelmiin, unihäiriöihin, uupumukseen ja muihin epätasapainon ilmauksiin kehossa ja mielessä.

Kun seisomme suuren muutoksen edessä, on hyvä muistaa että emme ole yksin. Jumala on aina kanssamme, tukee meitä ja varjelee meitä. Mutta joskus pelkkä tieto ei ole tarpeeksi - tarvitaan myös omaa proaktiivisuutta tilanteen muuttamiseksi. Sanotaanhan että Luoja auttaa heitä, jotka auttavat itseään.

Olen harjoittanut joogaa yli 10 vuotta ja opettanut sitä yli 5 vuotta. Joogasta olen löytänyt työkalupakin jonka avulla hiljennän sisäisen mielen mölyn ja tunnekirkunan, että pääsen sukeltamaan sydämeeni ja avautumaan Jumalan yhteyteen ja syvään rukoukseen. Jooga on helppo tapa auttaa itseään; ihan vain parin minuutin harjoituksella voi saada aikaan suurta muutosta. Teen itse aina stressin ensiavuksi helppoja lyhyitä joogaharjoituksia rauhoittamaan mieltä ja kehoa, rakentamaan yhteyttä ja avaamaan tilaa jossa rukous saa mahdollisuuden vaikuttaa sydämessä. Joogan jälkeen on hyvä meditoida vaikka tuttua raamatunkappaletta joka puhuu turvasta ja luottamuksesta. Minua auttaa aina Daavidin psalmi 23: Herra on minun paimeneni.

"Herra on minun paimeneni,ei minulta mitään puutu."

 Hengitän sisään näitä sanoja ja vahvistan itselleni että kaikki on hyvin, että mieleni hätä on vain kiinnostava näkökulma, ei välttämättä järkkymätön totuus. Hengitän ulos sydämeni kautta ja luovutan murheeni ja pelkoni Jumalalle.

"Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi."

Suhteemme Jumalaan on elävä suhde. Meiltä pyydetään oma osamme, että otamme askeleen Jumalaa kohti avautumalla ja luottamalla. Annamme tilaa elämän virralle. Tässä sinulle pari helppoa joogaharjoitusta sekä hengitysharjoitus auttamaan stressintorjunnassa. Harjoitukset voi tehdä niin kotona kuin konttorituolilla istuen, tai miksei luonnon helmassa. Hauskoja joogahetkiä sinulle!

1. Makaa selälläsi, hengittele syvään vatsanpohjaan saakka nenänkautta. Sulje silmät ja tunnustele sisäistä tilaasi. Potki kantapäitä peppuun tai reisien takaosiin, napakka potku vapauttaa kireitä lihaksia ja rentouttaa pelkoa. Voit aina uloshengityksellä päästää yhä enemmän irti, sisäänhengityksellä siemaat sisään uutta voimaa ja luottamusta. Jatka 1-2 minuuttia.

 

2.  Halaa polvia rintaa kohti tai kainaloihin. Hengitä syvään, ihan häntäluuhun ja lantionpohjaan asti. Jatka 1-2 minuuttia.

 

3. Istu kyykkyasentoon, kantapäät kiinni alustassa (voit asettaa tuen kantapäiden alle jos ne eivät yletä alas asti). Hengittele pitkään ja syvään. Jatka 1-2 minuuttia.

 

4. Ojenna jalat suoriksi, anna yläkehon roikkua, ota ote kyynärpäistä. Pitkä syvä hengitys. Jatka 1-2 minuuttia.

 

5. Istu mukavasti. Tuki oikea sierain oikean käden peukalolla. Hengitä sisään vasemman sieraimen kautta, hengit ulos pyöristettyjen huulien kautta. Tämä hengityskuvio rentouttaa sympaattista (aktivoivaa) hermostoa. Jatka 3 minuuttia.

 Saran Khalsa