Retriitit

Jeesus sanoi: "Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan niin saatte vähän levähtää."

Sana retriitti tarkoittaa alun perin vetäytymistä. Retriitti antaa mahdollisuuden hiljentyä elämän kiireiden keskellä.

Hiljaisuus, lyhyet rukoushetket, Raamatun sana ja musiikki sekä yhteiset ateriat rytmittävät ja kannattelevat hiljaisuutta. Päivän ohjelma voi rakentua esimerkiksi seuraavasti:

klo 08.30 aamurukous
aamiainen
klo 12.00 päivärukous
klo 12.30 lounas
klo 14.15 rukousmietiskely
klo 15.00 kahvi
klo 17.00 virikepuhe
klo 17.30 päivällinen
klo 19.00 sauna
klo 21.00 iltamessu

Osallistuminen kaikkeen toimintaan on vapaaehtoista ja omaehtoista. Jokaisella retriittiin osallistujalla on mahdollisuus pohtia uskonnollisia ja muita elämänsä tärkeitä kysymyksiä omista lähtökohdistaan. Ketään ei pakoteta tai käännytetä. Retriitissä ei tarvitse suorittaa. Jokainen saa olla omana itsenään hiljaisuuden kantamana.

Retriiteissä voidaan käyttää myös runoja teksteinä, laulaa gregoriaanisia lauluja tai vaikkapa maalata omien taitojen mukaan. Usein retriitit kestävät viikonlopun, perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään. Retriitit ovat tavallisesti avoimia kaikille, mutta on olemassa myös eri työ- tai muille yhteisöille tai ryhmille erityisesti suunnattuja retriittejä.

Retriitteihin kuuluu osallistumismaksu, jota vastaan saadaan majoitus yhden hengen huoneessa, maittavat ateriat ja retriitin yhteinen ohjelma. Retriittejä järjestetään tavallisesti luonnonkauniilla paikoilla, joissa on mahdollista ulkoilla.

Retriitin ohjelmassa on tilaa osallistujien lyhyille henkilökohtaisille keskusteluille. Keskustelu tapahtuu retriitin ohjaajan kanssa luottamuksellisesti. Retriitti ei kuitenkaan ole paras paikka pohtia akuutteja, isoja ja kipeitä elämän kriisejä ja menetyksiä. Hiljaisuudessa viipyminen voi tuntua silloin vaikealta. Kannattaa keskustella retriitin vetäjien kanssa etukäteen jos epäilet mahdollisuuksiasi olla retriitissä omien elämäntilanteiden vuoksi.

Tietoa retriiteistä saat tapahtumasivulta, seurakuntien sivuilta ja hiljaisuuden viljelyyn keskittyneiden yhteisöjen mm. Hiljaisuuden ystävien ja kurssikeskusten sivuilta.