Back to All Events

TUNTI RUKOUKSELLE -illat


6.3-24.4.2019 (ei 27.3 ja 17.4), klo 18-19 
Diakonissalaitoksen kirkko (Alppikatu 2)

Tunti rukoukselle -illat ovat kokonaisuus, jossa kaikki illat ovat erilaisia. Alussa Tuhkakeskiviikkona on mahdollisuus osallistua myös Tuhkamessuun. Tutustumme keskustellen ja erilaisin harjoituksin kristilliseen rukoukseen. Mitä kristillinen rukous on ja mitä se voi tuoda elämäämme, itsemme ja Jumalan kohtaamiseen?
Tutustumme käytännön harjoituksin kansainvälisen kristillisen yhteisön Sydämen hiljaiseen rukoukseen, Rukousnauhameditaatioon,  Hiljaiseen rukouslauluun, otamme rukousaskeleita Pyhän tanssin illassa. Viimeisenä iltana syvennämme rukouksen merkitystä tutustumalla yhteen kuuluisimmista kristillisen rukouksen opettajista Avilan pyhään Teresaan(1515-1582).

Mitään ei tarvitse osata etukäteen ja kaikki tarvittava on paikan päällä. Jokaisen illan alussa on johdanto ja esittely illan sisällöstä ja lopuksi vielä keskustelua esiinnousseista ajatuksista. Virkistä ja vahvista omaa rukouselämääsi yhdessä muiden kanssa. Omista tunti rukoukselle!

6.3 Rukouspaneeli ja Tuhkamessu

Mitä on kristillinen rukous? Mitä kristillinen rukous voi tuoda elämäämme, itsemme ja Jumalan kohtaamiseen? Pohditaan yhdessä myös  Jeesuksen opettamaa Isä meidän-rukousta. Keskustelemassa mukana Tampereen seurakuntien oppilaitospappi Marita Hakala ja Tuomasmessu-yhteisön messu-ja rukousavustaja Maarit Niemi sekä Tunti rukoukselle-illat suunnitellut teologian opiskelija Ilona Huolman. Keskustelun jälkeen on mahdollisuus osallistua yhteiseen Tuhkamessuun ja ehtoolliselle matkalla pääsiäiseen.

13.3 Kristillinen meditaatio  
Anu Pylkkänen

Tutustumme Kristillisen meditaation kansainvälisen yhteisön, World Community for Christian meditation -yhteisön(WCCM.org), opettamaan sydämen hiljaiseen rukoukseen- meditaatioon kristillistä rukoussanaa eli mantraa apuna käyttäen. Rukoilemme yksinkertaisesti olemalla hiljaa liikkumatta ja toistamme hiljaisesti mielessämme mantraamme. Opimme rukoilemaan lopettamalla yrittämisen ja opettelemalla vain olemaan. Meditaatio on yksinkertaista, omana itsenä olemista.

” Kristillisen meditaation keskeinen tavoite on sallia Jumalan salaperäisen ja äänettömän läsnäolon meissä tulla siksi todellisuudeksi, joka antaa tarkoituksen ja merkityksen kaikelle mitä teemme ja olemme.” - John Main

20.3 Pyhä Tanssi

Pyhän tanssin ohjaaja Tiina Sara-aho

Pyhä tanssi on rukouksen askel. Sanaton meditaatio, jossa ulkoinen liike tukee sisäistä liikettä. Askeleet ja liikkeet ovat helppoja ja ohjaaja näyttää ne ennen jokaista tanssia.        

3.4 Keskiaikainen hellä, hiljainen rukouslaulu  

Pedagogi,  musiikin tohtori, Hilkka-Liisa Vuori

Sinun ei tarvitse osata ns. laulaa eikä lukea nuotteja. Tutustumme omaan kehoomme hellien, hiljaisten ja rentouttavien äänien ja pienten helppojen rukouslaulujen avulla. Rukouslaulu on kokonaisvaltaista: ikiaikaiset tekstit ja sävelet soittavat kehoamme ja hoitavat  meitä. Laulujen keskittynyt toisto ja kehon resonanssin herkkä kuuntelu voivat johdattaa mielemme rukouksen sydämen rukoukseksi.            

10.4. Rukousnauhameditaatio   
Tiina Kristofferson

Rukousnauharukouksen illassa tutustumme Tiina Kristofferssonin suunnittelemiin luterilaisiin rukousnauhoihin ja nauhalla rukoiltaviin rukouksiin, jotka ovat luterilaisesta messuliturgiasta tuttuja. Voit lainata rukousnauhan paikan päällä.

24.4 Rukouksen opettaja keskiajalta, Avilan pyhä Teresa          
Pappi ja Mystiikan maisteri (Avilan Mystiikan Yliopisto, Espanja) Ulla Lumijärvi

”Älköön mikään huolettako sinua. Älköön mikään pelottako sinua. Kaikki on ohimenevää. Kärsivällisyys voittaa kaiken. Siltä joka pysyy Jumalassa, ei puutu mitään. Jumala yksin riittää. Solos Dios basta!”    -Avilan pyhä Teresa.